Jedna od najčešćih slatkih asocijacija na praznične, zimske
dane, u vrijeme kad snijeg škripi pod nogama, sigurno su "bakine šape
s orasima".
Mekani keksići koji mirišu na orahe i vanilu, uvaljani u
'štaub šećer', vraćaju u djetinjstva i praznične kuhinje naših baka, nana,
majki...
Mi vam danas donosimo jedan od najboljih,
tradicionalnih, jednostavnih recepata za šape koje možete pronaći.
Zabavite se!
Sastojci:
500 gr brašna
250 gr putera
250 gr mljevenih oraha
250 gr šećera
1 vanilin šećer
3 jaja
(štaub) šećer u prahu za posipanje
Priprema:
U veliku posudu ubacite brašno, šećer, vanilin šećer i
orahe, te napravite rupu između sastojaka u koju ćete ubaciti jaja i istopljeni
puter.
Rukama zamijesite glatko, pomalo ljepljivo tijesto.
Rernu upalite na 180C da se grije.
Kako Domaćica savjetuje, ako
ćete raditi sa modlicama za šape njih je prije potrebno malo namastiti i
to tako da uzmete kist, ravnomjerno ih premažete s puterom, te ih pospete
s malo brašna.
Modlice tijestom punite do pola. U rernu stavljajte
peći one istih oblika i debljina kako bi vam se ravnomjerno pekle.
Ako ćete koristiti obične modlice za kekse raznoraznih
oblika, tijesto uz pomoć još brašna razvaljajte na debljinu od 2 cm
i napravite oblike po želji. Na tepsiju stavite masni papir i
poslažite kekse.
Također, ako vam se neda ni jedno ni drugo ili vam se to
tako ne sviđa, od ovog tijesta se mogu oblikovati i kuglice, kao kada radite
medenjake. Postupak je isti, na tepsiju stavite masni papir i poslažite
kuglice.
Sve se jednako peče - a to je oko 15 minuta na
180C.
Ako radite kao uobičajene kekse samo ih malo ohladite pa ih
uvaljajte u šećer u prahu, a ako radite u pravim modlicama za šape tada ih
ostavite još pet minuta da odstoje u kalupima pa ih tek tada izvadite van.
To je to.
Prijatno!