Doručak je najvažniji obrok u toku dana. Stručnjaci kažu da
je idealno prije samog obroka pojesti voćku
koja je puna vitaminom C. U pitanju je kivi. On ima ulogu antioksidansa za koju
je zaslužan bogat sadržaj vitmina C, flavonoidi i karotenoidi.
Ovi sastojci štite organizam od slobodnih radikala i
uzročnika brojnih bolesti. Kivi je pravi čuvar zdravlja respiratornog sistema.
Konzumacijom kivija utječe se na jačanje imunog sistema, zatim smanjuje se nivo
lošeg holesterola i triglicerida. Od brojnih blagodati koje nam donosi, kivi
ima i moć da očisti organizam od otrova.
Zbog toga se često preporučuje i kao laksativ. Zahvaljujući
sadržaju kalijuma, kivi može parirati banani. Odličan je u reguliranju rada
srca i visine krvnog pritiska.
Međutim, stručnjaci, također, ističu, da sa konzumacijom ne
treba pretjerivati. Naime, preporučuje se unos od dva do tri komada na prazan
stomak, a najbolje vrijeme za to je jutro.